Min favorittygkasse

 

Det skrivs och pratas mycket om plast som miljöhot. För några år sedan, när EU-kommissionen föreslog en förändrad lagstiftning som skulle innebär att alla EU-länder ska välja en eller flera metoder för att minska mängden plastpåsar sydde jag några tygkassar som varit flitigt använda, se inlägg här. Nu har jag sytt några fler:

IMG_7064 (2).JPG

Den här modellen på tygkasse är min personliga favorit, först och främst för att den tack vare konstruktionen är packvänlig.

IMG_7066.JPG

Inviket i botten ger en bra botten med bra mått. Handtagen (som är av fyra lager tyg) är bra placerade och lagom breda för att inte skära in i händerna även när kassen är tung.

IMG_7067

Även om bottensömmen skulle gå upp blir det inget hål i kassen eftersom modellen består av ETT  tygstycke som är vikt i botten.

Sidsömmarna är sydda med vändsöm. Det innebär att de är sydda två gånger så skulle en söm råka gå upp finns en i reserv innanför – innehållet trillar inte ur genom något förargligt litet hål. Vändsömmarna bidrar dessutom till att kassen ser prydlig ut inuti. Även handtagen är fastsydda mer flera sömmar.

IMG_7045

Så här ser kassen ut tom

Viker man ihop kassen så här …

och hänger upp den på en krok innanför dörren så är chansen större att den kommer med till affären …

IMG_7079

Det blå tyget är köpt på Erikshjälpen för några år sedan. Tyget till kassen i gräset blev över när en kollega hjälpte sin dotter att sy gardiner. Hon tänkte att är det någon som kan hitta ett användningsområde för det här lilla biten stormönstrat tyg så är det Ewa. Här ser du vad det blev av tyget, Agneta!  😉

Har du lust att själv sy en sådan här användbar kasse kan du följa min beskrivning längst ner i inlägget. Det går inte åt så mycket tyg, en halvmeter på dubbel bredd (140-150 cm). Kanske har du en stuvbit hemma, eller varför inte låta det bli ett återbruksprojekt?! Översta och nedersta biten på underlakan brukar vara OK även om mitten är utsliten.

 

En av mina tidigare kassar sydde jag av en duk. Det stora mönstret gav en intressant effekt – kassen ser helt olika ut på fram- och baksida. Gardiner kan också funka.

IMG_0701

Varför inte sy en kasse och ha med som ”gå-bort-present”?

 

I rapporten kan vi läsa om plastens många fördelar – för utan plast skulle ett modernt samhälle inte se ut som det gör idag. Emellertid har en hel del plast även stora nackdelar, såsom att giftiga ämnen kan läcka ut och negativt påverka människor och andra organismer. Plast har väldigt lång nedbrytningstid; det kan ta hundratals år för en bit plast att helt försvinna i naturen. Detta innebär att mycket av den plast som tillverkats fortfarande finns kvar i en eller annan form i vår miljö. Världen över hittar vi därför plast som nedskräpning nästan överallt – vid vägrenen, omkring soptippar, i hav och sjöar och i fåglarnas svältande bukar. När en plastbit slits, sprids små plastfragment så kallad mikroplast. Miljögifter som finns i vatten kan fastna på mikroplast och kan därigenom ledas in i vattenlevande organismer som misstar plastpartikeln för mat.

Ur förordet till Plastrapporten, utgiven av Naturskyddsföreningen 2014

Beskrivning till min favorit-tygkasse

 IMG_0698

Kassen är sydd med vändsöm – alltså först hopsydd med raksöm från rätsidan – och sedan från avigsidan. ( Kassen kan alltså sys med en gammal ”trampesymaskin”.)

Handtagen sys fyrdubbla för hållbarhetens skull.

Kassen:

Klipp eller riv till en tygbit 100×45 cm.

Vik på mitten, till en kasse 50×45 cm,  rätsidan utåt.

Sy ihop sidorna med pressarfotsbred sömsmån.

Pressa isär sömsmånerna.

Tips: har du rivit till din tygbit, klipp bort ”fransarna” innan du vänder ut avigsidan, annars kan de sticka ut genom nästa söm och synas på utsidan av kassen. 

Vänd ut avigsidan, stryk kassen slät och sy sidorna en gång till, denna gång med 1 cm sömsmån.

Vik in sidorna 9 cm. Nåla.kasse bild invikt botten

Sy längs hela botten med 1 cm sömsmån.

Handtag:

Klipp eller riv två tygbitar 16×50 cm.

Vik dem på mitten till 8×50 cm – rätsidan utåt – och stryk på vikningen.IMG_0667

Vik ut igen. Vik sedan in långsidan mot den nyss strukna vikningen och stryk igen.IMG_0669

Gör likadant med andra långsidan.IMG_0671

Vik till sist handtaget på mitten igen (= i den allra första vikningen), till 4×50 cm,  och stryk handtagen släta.

Sy stickningar – raksöm 3 mm in från kanterna – längs handtagens långsidor.

Kassen igen:

Vik in ovankanten 1 cm mot avigsidan, runt om. Stryk på vikningen. Blir det tjockt att vika vid sidsömmarna kan man klippa jack i sömsmånerna och vika dem åt var sitt håll, se bilderna …IMG_0675

IMG_0676 Vik in en gång till, så att fållen (invikta kanten) blir 3 cm bred. Stryk på vikningen.

IMG_0678(Som framgår av bilden nålade jag först ).

Stoppa in ena änden av ett handtag under den invikta kanten och nåla fast, 7 cm från kanten högerkantenkasse 7 cm och bakStoppa in andra änden av handtaget på andra sidan av kassen och nåla fast.IMG_0692

Nåla fast andra handtaget på samma sätt på vänstersidan. Så här ska det se utIMG_0694

Sy fast handtagen samtidigt som du syr fast fållen runt om. Sy två sömmar. Den första sys 3 mm från inre kanten, runt om hela kassen. Fäll sedan upp handtagen – nåla gärna fast dem så de blir rakt fastsydda – och sy en andra söm 3 mm från yttre kanten runt om hela kassen.  Sy gärna två varv runt ovankanten för bättre hållbarhet.

IMG_0695

 

 

11 reaktioner på ”Min favorittygkasse

  1. Fina kassar – så bra att du hittat din favoritmodell.
    Jag har en annan modell just nu och för några år sedan ytterligare en annan – ska absolut testa din modell också. Kanske det blir en ny favoritmodell.
    Hälsningar Fröken Slöjd

    Gilla

  2. Ska också testa din modell, faktiskt redan idag. Lite osäker på hyr du viker in bottnen, om jag förstår det rätt så viker du bara över – inte viker det inåt dubbelt som typ ica-kassar?

    Jag har gjort en del shoppingkassar på sistone, vill absolut inte använda mer plast!

    Gilla

Lämna en kommentar